Det var en rørt, glad og synligt overrasket tømrermester, der tirsdag modtog DI Roskilde/Køge Bugts Lærepladspris 2022. Adm. direktør Michael Hoff-Møller og en af hans lærlinge Sebastian Hinrichsen var midt i en debat om mønster-uddannelse af lærlinge på den regionale DI-forenings erhvervstræf på Ledreborg Slot, da han pludselig blev afbrudt af formanden – for at modtage den prestigefyldte pris.

– Vi har lige hørt, hvordan jeres virksomhed Egon Olsen & Søn A/S, er et forbillede for andre med alt det, I gør for at uddanne næste generation. Den tilgang, I har til uddannelse og lærlinge kan mange lære af, og i bestyrelsen for DI Roskilde/Køge Bugt var vi ikke i tvivl. I har fuldt fortjent årets Lærepladspris, sagde
formand for DI Roskilde/Køge Bugt Jeanet Løgsted, da hun overrakte kunstværk, diplom og blomster.

Tømrer- og snedkervirksomheden i Solrød er da også en helt speciel læreplads. Her udvikler lærlingene sig både fagligt og socialt, og de bliver taget med på råd, når ledelse og medarbejdere taler om samarbejdet i virksomheden.

Egon Olsen & Søn er hele tiden i gang med at uddanne et større antal tømrere, typisk to hvert forår og to om efteråret. Når lærlingene starter, har de allerede en god fornemmelse af, hvad de går ind til. De har nemlig alle været ansat i et par uger i en prøveperiode, hvor man har set hinanden an.

– Vi vurderer ikke, om de er gode tømrere. Det, der betyder noget for os, er, at de unge er engagerede, har lyst til at tage fat, og at de kan komme op om morgenen. Hos os er lærlingen nemlig ikke ham eller hende, der slæber ting frem og tilbage. De bliver involveret i den daglige planlægning, og det kræver engagement, sagde Michael Hoff-Møller. – Suppleret af sin lærling Sebastian Hinrichsen, der fortalte, hvordan svendene lytter til ham og tager godt imod hans ideer og nye tanker.

– Lærlingene har lyst til at blive hos os, når de bliver udlært. Vi har lyst til at de bliver, og det er der heldigvis rigtig mange, der gør. En af grundene er uden tvivl, at kollegerne og ikke mindst de ældre lærlinge er meget omsorgsfulde overfor nye lærlinge og overfor hinanden. Den omgangstone, der er i virksomheden, betyder rigtig meget, sagde Michael Hoff-Møller.

Hos Egon Olsen & Søn A/S har man en lærlingementor, der er altid en lærling med i samarbejdsudvalget og hver lærling fører logbog over det, han eller hun har lært, og hvad deres næste mål er. Der er også en årlig lærlingedag, hvor man besøger steder, der er relevante for faget, lige som virksomheden gerne lægger hus til svendegilder.